والدین اغلب به فرزندان خود هشدار می دهند که شکلک درنیاروند، زیرا ممکن است متوجه شوند که چهره آنها گیر کرده است. گرچه شکلک درآوردن یکی از دلایل اسپاسم عضلانی فک (تریسموس trismus) نیست، اما افراد بدشانسی که در حال مبارزه با این شرایط هستند ممکن است متوجه شوند که این هشدارهای دوران کودکی را به خاطر می آورند. تریسموس عبارت است از اسپاسم مداوم عضلات جونده. این وضعیت عموماً تحت عنوان قفل شدن فک نامیده می شود زیرا می تواند باعث شود که کامل باز کردن دهان برای آنها دشوار شود و ممکن است منجر به گیر زدن فک در جای خود شود، در حالی که دهان تا حدی باز است. قفل شدن فک یکی از علائم شایع اختلال مفصل فکی- گیجگاهی یا TMJ/ TMD است، اما چندین علت احتمالی وجود دارند. خوشبختانه، چندین روش درمانی نیز وجود دارند که راهکارهایی برای برطرف کردن قفل شدن فک ارائه می دهد. درمان مناسب به علت زمینه ای بستگی دارد.
اگر می خواهید یاد بگیرید که چگونه قفل شدن فک را اصلاح کنید، با یادگیری نحوه شناسایی این عارضه شروع کنید. سپس، قبل از اینکه نگاهی به درمان های شناخته شده ای بیندازید که برای این شرایط وجود دارند، ابتدا درباره علل آن کمی اطلاعات کسب کنید. همچنین ممکن است بخواهید درمان های خانگی متداولی را یاد بگیرید که برای هر گونه ناراحتی می توانند تسکین فوری ارائه دهند.
گزینه های درمانی برای قفل شدن فک
بهترین راه برای کسب اطمینان از مراقبت مناسب، پرداختن به علت زمینه ای قفل شدن فک است. ممکن است لازم باشد با پزشک یا دندانپزشک خود کار کنید تا درمان مناسبی برای وضعیت خود بیابید. چندین گزینه وجود دارند:
- محافظ دهان: اگر دندان قروچه (براکسیسم) یا اختلال مفصل فکی- گیجگاهی عامل اصلی بروز این مشکل باشند، ممکن است نایت گارد یا اسپلینت توصیه شوند. زمانی که فشردن و ساییدن دندان ها و فک ها روی یگدیگر به مفاصل فکی- گیجگاهی فشار وارد می کند، استفاده از این ابزار با جذب فشار روی مفاصل فکی می تواند از بروز آسیب های اضافی جلوگیری کند.
- فیزیوتراپی: درمانگران ممکن است تمریناتی را برای کشش و تسکین عضلات امتحان کنند. می توانید TENS را برای درمان TMJ در نظر بگیرید، یا برای آرام کردن این مفاصل چندین جلسه ماساژ انجام دهید.
- بوتاکس: تزریق بوتاکس به داخل عضلات فک می تواند به طور موقت آنها را ضعیف کند، و آنها را مجبور به شل شدن کند.
- شل کننده های عضلانی: گاهی اوقات شل کننده های عضلانی برای کاهش تنش و درد تجویز می شوند. هنگامی که عضلات بیش از حد فعال، بالأخره استراحت می کنند، احتمال قفل شدن فک بسیار کمتر خواهد بود.
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID ها): هنگامی که التهاب باعث بروز مشکل شده باشد، گاهی اوقات از مسکن ها و داروهای ضد التهاب مانند ایبوپروفن برای کنترل درد و مهار پاسخ التهابی بدن استفاده می شود.
- مکمل ها: کمبود منیزیم و کلسیم با مشکلات قفل شدن فک مرتبط است. گلوکوزامین Glucosamine مکمل دیگری است که اغلب برای بهبود سلامت مفاصل استفاده می شود.

درمان قفل شدن فک
چه درمان های خانگی برای تسکین فوری قفل شدن فک استفاده می شوند؟
قفل شدن فک می تواند ناراحت کننده باشد. شما می خواهید برای دریافت درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید، اما در حالی که منتظر یک قرار ملاقات با پزشک هستید، می توانید برای راحت بودن مفاصل خود، چند درمان خانگی ساده انجام دهید:
- برای شل کردن عضلات سفت و دردناک، یک پد گرم و مرطوب یا کمپرس گرم را هر بار بیش از ۱۰ دقیقه روی مفلی که مشکل ساز است قرار دهید.
- برای کاهش درد، هر بار بیشتر از ۱۰ دقیقه از کیسه یخ استفاده نکنید.
- برای کاهش تنش، از نوک انگشتان خود برای ماساژ آرام عضلات دردناک فک خود استفاده کنید.
- برای جلوگیری از کشیدگی فک، از باز کردن زیاد فک خودداری کنید. غذاهای نرم انتخاب کنید و لقمه های کوچک بردارید.
قفل شدن فک چیست؟
مفصل فکی- گیجگاهی TMJ یکی از مفاصلی است که به شدت استفاده می شود و در بدن انسان کمتر مورد توجه قرار می گیرد. این دو مفصل فک که دو طرف فک پایین را به جمجمه متصل می کنند، در تمام حرکات دهان نقش دارند، بنابراین کاربرد زیادی دارند. با این حال، افراد کمی به آنها فکر می کنند تا زمانی که مشکلی پیش بیاید. آنها همچنین ساختارهای پیچیده ای هستند که شامل چندین عضله هستند که با یکدیگر کار می کنند تا کارهایی مانند صحبت کردن و کارهای قدرتمندی مانند جویدن را انجام دهند.
قفل شدن فک یکی از علائم شایع TMD است. علامت مشخص قفل شدن فک این است که نمی توانید دهان خود را به طور کامل باز کنید. بیشتر افراد وقتی فکشان قفل می شود به راحتی می توانند سه انگشت روی هم را داخل دهان خود جای دهند. اگر نمی توانید این کار را انجام دهید، ممکن است نشان دهنده بروز مشکل باشد. عوارض جانبی شایع قفل شدن فک شامل موارد زیر هستند:
- مشکل در حداقل ۳۵ میلی متر باز کردن دهان
- درد فک
- مشکلات گاز زدن یا جویدن
- مشکل در نخ دندان کشیدن یا مسواک زدن
- مشکل در بلع بزاق یا غذاهای خاص
- سردرد
- گوش درد

درمان قفل شدن فک
چه چیزی باعث قفل شدن فک می شود؟
قفل شدن فک زمانی رخ می دهد که عضلات اطراف TMJ دچار اسپاسم می شوند و روی حرکت فک تأثیر می گذارند. چندین چیز هستند که می تواند باعث بروز این مشکل شوند:
- TMJ: عضلات بیش از حد فعال فک می توانند فشار زیادی به مفصل وارد کنند و باعث درد TMJ شوند. این فشار با گذشت زمان، ممکن است باعث ایجاد اختلال در عملکرد و قفل شدن آن نیز شود. TMJ اغلب یک وضعیت مزمن است، و افراد ممکن است دچار قفل شدن فک شوند حتی اگر در حال حاضر از ناراحتی ناشی از TMJ خود ناراضی نباشند.
- کزاز tetanus: در گذشته زمانی بود که قفل شدگی فک به جای کزاز استفاده می شد. علت این بود که علامت مشخص کزاز سفت شدن عضلات فک است. خوشبختانه، واکسیناسیون خطر ابتلا به این عفونت باکتریایی بالقوه کشنده را کاهش داده است. در حال حاضر، بسیار کمتر شایع است، و اصطلاح قفل شدن فک گسترش یافته است تا طیف وسیع تری از شرایط را پوشش دهد.
- آسیب فک: هنگامی که یک آسیب یا بیماری باعث آسیب یا در رفتگی مفصل یا ساختار اطراف شود، ممکن است قفل شدن فک رخ دهد. به همین ترتیب، آسیب به اعصاب یا عضلات مجاور می تواند یک محرک باشد.
- عفونت ها: عفونت هایی مانند ورم لوزه یا اوریون می توانند باعث قفل شدن فک شوند. حفظ سلامت دهان حیاتی است زیرا آبسه یکی دیگر از محرک های احتمالی است.
- التهاب: علل التهابی شامل بیماری های خود ایمنی و آرتریت هستند. التهاب بافت های نرم اطراف مفصل فکی- گیجگاهی نیز مشکل ساز است.
- داروها: برخی داروها می توانند باعث قفل شدن فک شوند. شایع ترین داروهای مقصر عبارتند از داروهای ضد تهوع و داروهای ضد روان پریشی.
نحوه برطرف کردن قفل شدن فک
درمان قفل شدن فک می تواند دردناک و خسته کننده باشد. با این حال، شناسایی علت زمینه ای می تواند به شما و تیم معالج کمک کند تا درمان مناسب را پیدا کنید، و راهکارهای خانگی می توانند باعث راحتی شما شوند. اگر به تنهایی نمی توانید علت قفل شدن فک خود را شناسایی کنید، حتماً برای مشاوره با پزشک خود وقت بگیرید.