آبریزش بینی مداوم در زمان دندان درآوردن نوزادان به خصوص در زمان رویش دندان نیش ممکن است وجود داشته باشد که پس از روزی که دندان درمی آید از بین می رود
در این نوشته می خوانید:
دندان درآوردن سبب بروز بسیاری از علائم و بیقراریهای کودک است. بیخوابی های شبانه، بهانهگیری ها، پریشانی نوزاد، آبریزش بینی همگی را می توان به عنوان علائمی برای دندان درآوردن نوزاد تلقی کرد. اما مسئله این است که چه تعداد از علائم دندان درآوردن نوزاد واقعی است؟ و مهم تر از آن، چگونه دریابیم که آبریزش بینی نوزاد مربوط به سرماخوردگی است یا نشانهای از دندان درآوردن نوزاد شماست؟
دندان درآوردن موضوعی است که بحث و مجادله بسیاری را در محافل پزشکی به دنبال دارد. بیشتر مطالعات در این باره نشان می دهد که دندان درآوردن ممکن است سبب بروز برخی از علائم مانند پریشانی و کج خلقی نوزادان شود اما باعث تب نمی شود.در حقیقت، برخی از مطالعات نشان دادند که والدین و پرستاران علائم دندان درآوردن را در نوزادان خود را بیش از اندازه بزرگ می کنند. اما با این وجود، والدین میدانند که علائم دندان درآوردن برای هر کودک متفاوت است. مثلا برای شخصی که چهار فرزند داشته، ممکن است سه فرزند او با هیچ علائمی و به طور ناگهانی دندان درآورند ولی دیگری با بیخوابی های شبانه و کج خلقیها همراه باشد.
مطالعات نشان داده که برخی از علائم مداوم در زمان دندان درآوردن نوزادان به خصوص در زمان رویش دندان نیش ممکن است وجود داشته باشد که پس از روزی که دندان درمی آید معمولا از بین می رود. این علائم شامل موارد زیر است:
در حقیقت این ترشحات اضافی، مانند آبریزش بینی و افزایش بزاق دهان، ممکن است به دلیل التهاب موجود در اطراف دندان ایجاد شود. در زمان ظاهر شدن دندان در نوزادان برخی از واکنش های التهابی فعال می شوند. این فعالیت ها همچنین ممکن است با موارد زیر همراه باشند:
در صورتی که آبریزش بینی نوزاد شما نشانه دندان درآوردن او نیست، احتمالا نوزاد دلبندتان سرما خورده است. سرما خوردگی نوزاد در ۶ ماهگی شایعتر است. در صورتی که نوزاد شما علائم دیگری ندارد و تنها سرما خوردگی جزئی بدون تب یا حتی با تب خیفیفی دارد نیازی نیست به دکتر مراجعه کنید، مگر اینکه شما نگرانی دیگری داشته باشید.
افزایش جزئی درجه حرارت نوزاد در خلال دندان درآوردن طبیعی است. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که افزایش حرارت در زمان دندان درآوردن بسیار کم و ناچیز است. به طور متوسط، میزان افرایش دمای نرمال که با دندان درآوردن اتفاق میافتد، حدود ۰٫۲ درجه فارنهایت یا ۰٫۱ درجه سانتیگراد میباشد. البته این تفاوت اندکی است که اغلب مردم حتی متوجه آن نمی شوند. بالاترین درجه حرارت که به دلیل دندان درآوردن است در حدود ۹۸٫۲۴ درجه فارنهایت یا ۳۶٫۸ درجه سانتیگراد است. بنابراین این به این معناست که اگر کودک شما درجه حرارت بیش از ۱۰۰٫۴ درجه فارنهایت یا ۳۸ درجه سانتیگراد دارد (درجه حرارت معقد برای نوزادان دقیقترین میزان را نشان میدهد)، این تب به دلیل دندان درآوردن نوزاد نیست.
مطالعات اثبات کردهاند که افزایش دمای ناشی از دندان در آوردن چندان قابل توجه و زیاد نیست که منجر به تب کردن نوزاد شود. اگر نوزاد شما بیش از یک روز تب دارد یا دمای حرارت نوزاد بیش از یک روز بالا است، نشانه این است که ممکن است مشکل دیگری وجود داشته باشد. در این موارد احتمال وجود عفونت در راه هاى تنفسى فوقانى مى تواند وجود داشته باشد که در این موارد باید به متخصص پزشکى اطفال مراجعه نمود.
بسیاری از پدر و مادر ها فکر می کنند که اگر خلط نوزاد سبز رنگ باشد، احتمالا این علامت به معنای عفونت نوزاد است و به آنتیبیوتیک نیاز دارد. اما این لزوماً و همیشه اینگونه نیست. با این حال، رنگ خلط نوزاد نشاتهای برای این است که شما متوجه شوید که آیا آبریزش بینی نوزاد شما به دلیل دندان در آوردن است یا به سایر مسائل مربوط است.
اگر خلط نوزاد شما روشن است و فقط دو تا سه روز است که نوزاد با آبریزش بینی مواجه است، ممکن است تنها در نتیجه مایعات اضافی و پاسخ التهابی ناشی از دندان در آوردن باشد. یا ممکن است این یک علامت ابتلای نوزاد به یک ویروس، مانند سرماخوردگی باشد که البته در این صورت ممکن است بروز این علائم بیشتر طول بکشد.
هر زمان که نوزاد شما در معرض میکروب ها قرار می گیرد، سیستم ایمنی بدن شروع به مبارزه با آن میهمانان ناخواسته می کند. بدن تولید مخاط را برای بیرون کردن ویروس یا باکتری ها افزایش می دهد. پس از دو یا سه روز، مخاط پس از مبارزه با عفونت، با باکتری یا ویروس گرفتار شده در مخاط پر می شود و در حقیقت این دلیل افزایش ترشحات بینی در این مدت است. ترشحات بینی می تواند رنگ های مختلفی از سفید تا زرد و سبز را داشته باشند. همه این رنگ ها طبیعی هستند و معمولاً به نیازی به مصرف آنتیبیوتیک ندارند.
بینی انسان مرتباً مخاط تولید می کند، این مایع داخل بینی را مرطوب نگه می دارد و میکروب ها را قبل از نفوذ به بدن به دام می اندازد. بدن به طور معمول مخاط را به داخل گلو هدایت می کند. آبریزش بینی زمانی اتفاق می افتد که مخاط به جای اینکه از گلو پایین رود، از طریق بینی جاری شود.
برخی از دلایل آبریزش بینی در نوزادان عبارتند از:
سردی هوا: سردی باعث ایجاد واکنشی از بدن می شود که مخاط بیشتری را تولید می کند.
گریه کردن: گریه کردن می تواند موجب شود که اشک از حفره بینی عبور کند و به داخل بینی راه یابد.
تحریک: آبریزش بینی می تواند ناشی از قرار گرفتن در معرض مواد حساسیتزا یا مواد تحریک کننده مانند دود و آلودگی صورت بگیرد.
سرماخوردگی و آنفولانزا: عفونت های ویروسی ناشی از سرماخوردگی یا آنفولانزا می توانند باعث پر شدن حفره بینی با مخاط شوند و ایجاد انسداد کنند که این امر منجر به ایجاد آبریزش بینی می شود.
گرفتگی بینی: همان طور که در بالا اشاره شد، انسداد یا گرفتگی با جسم خارجی نیز می تواند منجر به آبریزش بینی شود.
عفونت سینوس: سینوس ها حفره هایی هستند که بدن را به بینی متصل می کنند. در زمان بیماری، این حفره ها ممکن است با مخاط آلوده پر شوند، و احتقان ناشی از آن می تواند موجب التهاب سینوس ها شود. اما نکته قابل توجه این است که سینوس های نوزادان به طور کامل رشد نکرده و بنابراین این نوع از عفونت در میان نوزادان شایع نیست.
عفونت آدنوئیدها: آدنوئیدها بافتی در قسمت پشت بینی هستند. در نوزادان، عفونت در این بافت می تواند منجر به آبریزش بینی شود. در زمانهایی که نوزاد بیتاب و پریشان است یا تب شدید دارد، نیاز است که پزشک علائم را بررسی کند. اگر آبریزش بینی نوزاد شما بیش از ۱۰ روز طول کشید، باید مراقبتهای پزشکی دریافت کند.
زمانی که کودک در حال دندان درآوردن است، پزشکان علائم مطابق با این روند را پیدا می کنند. علاوه بر کج خلقی، آبریزش از دهان و کم شدن اشتهای نوزاد، آبریزش بینی نیز یک نشانه دندان در آوردن نوزاد است. ترشحات اضافی ممکن است در اثر التهاب در اطراف دندان به وجود آید. آبریزش بینی یک علامت شایع در میان نوزادان است و گاهی ممکن است همراه با تب و خلط سبز یا زرد رنگ باشد. در این شرایط، احتمالاً این علائم از سرماخوردگی ناشی می شوند. با این حال، برخی از علائم میتواند مربوط به عفونت باشند. این شامل علائم زیر می شود:
اگر نوزاد شما هر یک از این علائم را نشان میدهد، مراجعه به پزشک توصیه می شود.